Spojení prožitku a požitku
Jak již bylo řečeno, kuchyně sice není pouze centrem dobrého jídla, ale nesporné je, že stolování je s dobrým jídlem nerozlučně spjato. Při slavnostních příležitostech, jakými jsou svatby, narozeninové a promoční hostiny, ale i významné svátky jako Velikonoce či Vánoce, silvestr, to platí dvojnásobně, ovšem ne s přímou úměrou: čím luxusnější nádobí, textilie a doplňky, tím krásnější tabule. Základem může být třeba jen dobrý nápad a bytelný stůl, kde prvotním ukazatelem je jeho velikost. Jestliže připravujeme slavnostní tabuli, posoudíme, zda je kolem stolu dostatek místa pro servírování a jestli se k němu vejdou všichni hosté. Pro pohodlné stolování bychom měli počítat na každou osobu asi s šedesáti centimetry místa. Často se jako praktický ukáže stůl rozkládací, který poskytne dostatek místa i většímu počtu hostů.
Více na: www.tvujdum.cz/kuchyne/vareni-stolovani/slavnostni-prostirani-ubrusy.aspx